Descriere
Ulei esential de scortisoara
Arborele Cinnamomum zeylanicum (verum) este sursa din care se obțin două tipuri de uleiuri esențiale: ulei esential de Scortisoara obținut din scoarță, respectiv ulei esențial obținut din frunze. Ambele tipuri se obțin prin distilare cu aburi.
Uleiul obținut din scoarță este bogat în cinamaladehidă (aldehidă cinamică), compus chimic iritant pentru piele (vezi mai jos – Precauții). Uleiul obținut din frunze e bogat în eugenol, compus chimic analgezic, ce se regăsește și în uleiul esențial de Cuișoare. Parfumurile ambelor uleiuri de Scorțișoară sunt puternice, aromate și iuți. În general, aroma uleiului obținut din scoarță este preferată în detrimentul celuilalt ulei, deoarece este mai dulce și mai caldă.
Condimentul scorțișoară este obținut prin exfolierea (decojirea) scoarței subțiri cu aspect de hârtie, care apoi este lăsată să se usuce și formează binecunoscutele bețe de scorțișoară.
Originea și istoria scorțișoarei
Originară din Ceilon (în prezent Sri Lanka), scorțișoara este acum cultivată în multe țări tropicale, printre care India, Insulele Seychelles și Mauritius. Unul dintre cele mai vechi condimente, era aproape omniprezentă în prescripțiile vracilor din antichitate. Vechii egipteni o foloseau pentru a preveni răspândirea bolilor și pentru îmbălsămare. Comercianții arabi, care vindeau scorțișoară grecilor și romanilor, au încercat să țină secretă originea condimentului. Dar scorțișoara a devenit atât de râvnită, încât căutarea ei a fost unul dintre catalizatoarele expedițiilor portugheze ce au dus la descoperirea a noi rute comerciale spre India și Ceilon. Olandezii, care au pus stăpânire pe Ceilon pe la mijlocul secolului al XVIII-lea, au monopolizat comerțul cu scorțișoară timp de circa 150 de ani. Dar tot ei au fost cei care au început cultivarea ei sistematică, inclusiv în afara Ceilonului. Astfel, scorțișoara a devenit accesibilă unui număr mai mare de popoare și țări.
Scorțișoara e un remediu binecunoscut, ce a fost folosit încă din cele mai vechi timpuri. Era utilizată pentru o gamă largă de neplăceri fizice, dar și emoționale. Cinamaldehida, deseori folosită ca ingredient în guma de mestecat, prin efectele sale antimicrobiene, s-a dovedit a fi eficientă în oprirea înmulțirii bacteriilor din cavitatea bucală. De asemenea, cercetările au relevat potențialul său ca agent anti-cancer, prin acțiunea sa de împiedicare a răspândirii și creșterii tumorilor, în caz de cancer la prostată, plămâni și sâni.
La ce e util pe plan emoțional și energetic?
- Ne aduce cu picioarele pe pâmânt, ajută conectarea cu energia telurică
- Reface rezervele de energie
- Conferă curaj și stimulează sentimentul de siguranță, mai ales în momentele dificile
- Ridică moralul, conferă bună-dispoziție și o stare de spirit pozitivă
- Crește conștiența spiritualității și a importanței ei în viața cotidiană
Recenzii
Nu există recenzii până acum.